Dr. Gilberto Debelian, dr. dent. med., Oslo, Norveška

Čeprav naj bi v sodobnih zdravniških in zobozdravniških čakalnicah pacient prebil čim manj časa, ga tudi ob najboljši organiziranosti nekaj ostane. V čakanju na poseg zlasti zvoki iz zobozdrvniških ordinacij povečujejo tesnobo, ki je dokazano škodljiva za uspeh obravnave. Zato so v ordinacijah na strateških mestih navadno nameščene številne kratkočasne revije. Ideja, da bi med čakanjem na poseg pacienta ne le pomirili s privlačnim branjem, ampak ga hkrati izobrazili o njegovi bolezni, je izvrstna, ker ubije več muh na en mah. Težava je le v izvedbi, saj je z izjemo rumenega tiska malokaj na prvi pogled tako privlačno in izrazito, da bi pacient, zaslepljen s tesnobo in stresom, to sploh opazil in usmeril svojo pozornost proč od lastnega strahu. Strip kot najbolj neposreden popartističen medij je izvrsten odgovor na dilemo, kako na prvi pogled motivirati pacienta, da premaga tesnobo in se namesto s svojim stresom začne ukvarjati s tematiko, ki ga bo po eni strani pomirila, po drugi strani pa tudi koristno informirala o njegovem problemu. Zobozdravniški strip , ki je pred nami, je dovolj stripovsko pretiran in karikiran in zabaven, da že kot likovni pop izdelek privleče zanimanje bralca v ordinaciji in ga s tem zdravilno odvede od tesnobnega čakanja na poseg. S tem postane tudi strip zdravilo, ki izboljša potek zdravljenja. Po drugi strani pa ta strip mimogrede tudi oskrbi pacienta z informacijami, ki mu olajšajo razumevanje njegove ga problema, mu omogočijo racionalen pristop do terapije in nenazadnje do preventivnega obnašanja v bodoče. Strip je torej zdravilo, dvojno zdravilo, zato ga velja vzeti v roke!
prof. dr. Alojz Ihan, dr. med.
Ljubljana


Endodontostrip je domiseln, duhovit in poučen prikaz pri nas pacientom malo poznane stomatološke specializacije – endodontije, ki pacienta na humoren način pouči o delu zobozdravnika na njegovi oboleli zobni pulpi, zobozdravnike pa opozori na zahtevno delo specialista endodonta. Naj bo bvezna oprema čakalnice! Občudujem karakterizacijo likov, duhovit tekst in risbo in prikaze našega lepega mesta v novih perspektivah. Čestitam avtorjema teksta in slik za izviren strokovni strip, ki mu ni para na svetu!
prof. dr. Ljubo Marion, dr. dent. med.
Ljubljana

S Cirilovim svinčnikom vsaka podoba zaživi v polnem poslanstvu, kar je prava umetnost karikature. Slovenci in naše zobozdravstvo smo s tem stripom bogatejši za novo umetnino.
prof. dr. Zvonka Zupančič Slavec, dr. med.
Predstojnica Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete v Ljubljani

Endodontostrip razloži endodontijo na originalen in zabaven način.
Dr. Gilberto Debelian,dr. dent. med., endodont
Oslo, Norveška
Ko sem začel brati, nisem mogel nehati. Čudovito in zabavno!
Prof. Michael Huelsmann, DMD, PhD
Universitatsmedizin Goettingen, Nemčija

Ta strip na zabaven način našega bolnika prepriča, da endodontsko zdravljenje ni boleča in slaba izkušnja.
Prof. Pierre Machtou, DDS, MS, PhD
Universite Paris Diderot’s Dentistry UFR, Paris, Francija

Prebral sem angleško verzijo Endodontostripa in je noro zabavna. Je poučna in prikazuje vsakodnevno delo endodonta na nadvse prikupen način. Odlična knjiga, ki zasluži veliko pozornost. Čestitam!
Syngcuk Kim, DDS, PhD, MD (Hon), Louis I. Grossman Professor
Department of Endodontics, Penn Dental Medicine, Philadelphia, ZDA

Stran za stranjo sem prebral Endodontostrip. Navdušen sem nad njegovo poučnostjo in podrobnostmi, ki jih prikazuje. In ob tem ostaja ves čas smešen in prijeten. Endodontostrip je odlično dopolnilo vsak čakalnice v endodontski ambulanti ali ambulante, kjer opravljajo endodontske posege.
Dr. Sam Kratchman, DDS, PhD
Department of Endodontics, Penn Dental Medicine, Philadelphia, ZDA

Slišal sem že za neboleče zdravljenje zob - toda zdaj sem zdravljenje zob spoznal na neboleč način! Zahvaljujoč prikupno abavnemu stripu, ki odločno in jasno zavrta naravnost v korenine neznanja, končno razumem, kaj zobozdravniki počnejo v mojih ustih.
Art Spiegelman, risar stripov, Pulitzerjev nagrajenec 1992
New York, ZDA

Endodontostrip jasno in s pridihom samoironije razloži samo bistvo endodontije.
Walter van Driel, DMD, FICD, endodontist
Hag, Nizozemska

Endodontostrip je odlično darilo prijatelju, ki ima rad endodontijo. Še več – navduši in nasmeji tudi tistega, ki o endodontiji ne ve ničesar.
Josine van Zadelhoff, DMD
Maarssen, Nizozemska

© 2017 by Rok Jurič and Ciril Horjak. All rights reserved.