Dr. Gilberto Debelian, dr. dent. med., Oslo, Norveška

CIRIL HOROWITZ Risar stripov in ilustrator, ljubitelj sladkih napevov, v prostem času pa ljubeč zakonski mož in oče treh otrok. Zaradi narave svojega dela veliko časa preživi v pisarni za računalnikom in s telefonom v roki. Velikokrat dela ponoči ob litru črne kave ter sladkarijah vseh oblik in okusov, najraje pa ima vanilijeve rogljičke. Po stresnem nočnem “šihtu” se umiri in zbere misli na kavi pri gospe Sonji. Njegovo delovno mesto ni vzor reda in čistoče, čeprav za večino stvari natančno ve, kje so. Neredno in nezdravo se prehranjuje, kar se prej ali slej pozna na njegovih zobeh. Še sreča, da ima tako skrbno zobozdravnico!
GA. HOROWITZ Žena dr. Horowitza ima rada urejeno gospodinjstvo, kar je pri treh otrocih in možu brez smisla za red znanstvena fantastika. Je mila, potrpežljiva in moža podpira, a ko jo zapusti upanje, da se bo mož bolj dejavno vključil v družinsko življenje in urejanje gospodinjskih zadev, uporabi metodo pritiska in grožnje.
OTROCI Omar (8), Izak (4) in Jakov (2) so ljubitelji kock in risanja. Želijo si, da bi njihov oče imel več časa za igranje z njimi in da ne bi več prepeval.DR. LJUDMILA GOTAR - PERKO Splošna zobozdravnica v manjšem slovenskem mestu. Dela v zasebni zobni ambulanti s koncesijo. Ker je natančna in do ljudi mila, jo imajo bolniki iskreno radi, dokler ne napiše računa. V ambulanti preživi več časa, kot bi bilo všeč njenemu možu. Odkupi se mu tako, da hodita zvečer na plesni tečaj tanga, ki ga končata s kozarcem vina. Zjutraj jo zato pogosto boli glava in brez jutranje kave z asistentom Mirkom in Cirilom ne more začeti dneva.
ASISTENT MIRKO Zdravstveni tehnik, ki si je po štirih letih dela v rešilcu zaželel bolj mirnega življenja, zato se je zaposlil pri dr. Gotar - Perkovi. A se je zmotil, saj delo v zobozdravstveni ambulanti s koncesijo in priljubljeno, a natančno zobozdravnico nikakor ni mirno in enostavno. V prostem času ga pomirja igranje bas kitare v punk in dead-metal bandu, kjer občasno tudi poje. Ker se mu zdi, da z delom asistenta zasluži premalo, razmišlja, da bi odprl avtomehanično delavnico. Natančnost in čistoča, ki ju od njega zahteva dr. Gotar - Perkova, mu bosta pri tem samo koristili.

PRIM. DR. ZDRAVKO KORENINŠEK, DR. DENT. MED., SPECIALIST ZA ZOBNE BOLEZNI IN ENDODONTIJO Primarij doktor Koreninšek je zobozdravnik specialist endodont. Je mož dolgoletnih izkušenj in velikega, tudi teoretičnega znanja. Ve, da je treba bolnika ne le poslušati, temveč tudi slišati. Zato govori glasno in veliko. Dela v zdravstvenem domu v specialistični ambulanti za endodontijo. Za splošne zdravnike in njihove bolnike je pogosto zadnje upanje. Z dobro voljo, vztrajnostjo in znanjem ozdravi tudi najbolj zapletene zobe. “Če bi bil dvajset let mlajši, bi odprl privat ambulanto,” rad reče. Tako pa ima proste popoldneve in lahko mirno hodi na jago. Je namreč navdušen lovec in borec za neokrnjeno naravo. Na zadnjih volitvah je bil izvoljen v mestni svet, kjer so mu najbolj všeč banketi in ženske kvote.
POZOR! Namen stripa je laični javnosti predstaviti pomen endodontije in zobnih bolezni. Nikakor ni mišljen kot obvezna literatura pri študiju dentalne medicine, četudi bi utegnil pomagati. Prav tako ni priročnik za samozdravljenje (ta je še v nastajanju).
Bolezenski znaki, razvoj bolezni in potek zdravljenja, opisani v stripu, so takšni, kot jih v splošni zobni ambulanti in specialistični endodontski ambulanti srečujemo vsakodnevno. Strokovne trditve, zapisane v stripu, temeljijo na znanstveno preverljivih dejstvih, objavljenih v recenzirani, strokovni literaturi. Vsaka podobnost likov v stripu z resničnimi osebami je zgolj naključna in nenamerna.


© 2017 Rok Jurič in Ciril Horjak. Vse pravice pridrzane.